Tampere, 8.2.2021

 

Web on muuttanut monta asiaa – muun muassa sen, että kuka tahansa voi ladata sinne oikeastaan mitä tahansa. Meinasin jatkaa ”ja saada äänensä kuuluviin”, mutta sehän ei pidä paikkaansa. Enemmänkin niin, että kelle tahansa voi syntyä se ohikiitävä ja harhainen tunne, että on tärkeä – kuuluvissa ja näkyvissä. Mutta kuten harhan ominaisuuksiin kuuluu, se on harhaa. Todellisuudessa suita on huomattavan paljon, korvia huomattavasti vähemmän. Sormia satoja miljoonia, silmiä ei juurikaan.

Siksikin on jotakin mystistä siinä, että Tampere-niminen kappale julkaistaan Nimimerkki Näkymättömän digisinglenä 15.2.2021. Tampere-kappaleeseen liittyy sellainen tarina, että se on ensimmäinen mun biisi, josta oikeasti jokin ammattitaho kiinnostui. Ratas levy-yhtiön Aapo Hellman bongasi sen vuonna 2013 jostakin netistä, otti yhteyttä ja ehdotti sitä Pate Mustajärven silloin vielä tulevalle levylle . Ilman muuta suostuin! Mitä muutakaan! Olin kuutisen kuukautta kusi sukassa, että tekeekö se oikeasti sen?? Kyllä se teki. Tuntui uskomattoman hienolta mm. kun hän nosti sen sitten MTV:n aamu-tv:ssä levyltään esiin, lausui jopa kertsin lainin ääneen siinä. Tuntui todella hienolta kun se voitti levylautakunnan. Tuntui tympeältä kun Soundi-lehden arvostelija lyttäsi sen ”laskuhumalaisena vuodatuksena” – (tiedoksi: se on nimenomaan nousuhumala). Silloin joka tapauksessa tuntui siltä, että ”nyt jokin muuttuu”. No mikä? No jokin. No ei muuttunut. Mikä olisikaan voinut tai minkä olisi tarvinnutkaan muuttua? Yhtälailla sitä kävi tyytyväisenä aamupaskalla ja postilaatikolla, lähti töihin, oli töissä ja tuli kotiin. Muun muassa.

Tämä Nimimerkki Näkymätön-juttu on oikeastaan aika kivaa. Yksi pieni pikseli internetin isolla näytöllä, itselle huomattavasti tärkeämpi asia kuin kellekään muulle ja juuri siksi niin kivaa. Sen tarkoitus on yksinkertaisesti vaan olla. Lillua kuin soutuvene saaren poukamassa.

Tampere-kappaleen suhteen tosin olisi kiva saada se kuuluviin niin monelle ja laajasti kuin mahdollista, auton radioon, hammaslääkäriin, ABC:lle – ihan mihin vaan…